HIDROCEFALIE

HIDROCEFALIE

HIDROCEFALIE

Este o condiţie patologică, cu multrple cauze. caracterizată de un exces de lichid cefalorahidian, de obicei la presiune mare, care determină dilatarea spaţiilor cu lichid cefalorahidian ale creierului. I Cauze Poate fi provocată de o producţie excesivă de lichid cefalorahidian de către plexurile coroide sau de procese patologice de natură variabilă, care împiedică scurgerea lichidului în spaţiile subarahnoidiene unde se îndreaptă de obicei pentru a fi reabsorbit în sinusul venos longitudinal superior al durei mater. prin urmare. se asistă la 0 dilatare a uneia sau a tuturor cavităţilor ventriculare ale encefalului şi/sau a spaţiilor subarahnoidiene, în funcţie de punctul în care se află obstacolul. Posibilitatea unei creşteri selective & producţiei sau a unei scăderi a resorbţiei lichidului cefalorahidian ate controversată. Prima apariţie se verifică doar în cazul unui papilom la nivelul plexurilor coroide, însă în acest caz aste prezentă simultan o obstrucţie a ventriculilor Ill şi IV şi cel puţin a unuia dintre ventriculii laterali. Pe de altă parte, un proces meningitic Ia nivelul emisferelor cerebrale, unde se află vilozităţile arahnoidiene, sau craşterea presiunii venoase la nivelul sinusurilor durei mater. unde lichidul cefalorahidian aste reabsorbit, ar putea să producă cea de-a doua apariţie. Există două mari subtipuri de hidrocefalie: cea ocluziva şi cea nonnotensivă.
Cavităţile ventriculare se dilată foarte mult, cortexul cerebral se subţiază, iar craniul îşi măreşte volumul (hidrocefal deschis sau manifest, în opoziţie cu hidrocefalul ocult al vârstei adulte). În funcţie de nivelul de ocluzie, Dandy a identificat o formă de hidrocefalie comunicantă, în care lichidul cefalorahidian poate ajunge în cisternele bazale unde poate fi blocat de aderenţe postmeningitice sau posthemoragice, şi o formă non-comunicantă, în care fluxul de lichid este blocat la nivelul foramenului (orificiu) Monro sau al apeductului Sylvius  sau la nivelul foramenelor Magendie şi Luschka„ Această diferenţiere este contestată întrucât ocluzia nu este niciodată completă, deoarece, dacă ar dura mai multe zile, ar fi incompatibilă cu viaţa. Hidrocefalia congenitală sau infantilă are drept factori etiologici hemoragii perinatale ale meningelui sau periventriculare, infecţii fetale sau neonatale, malformaţia Amold-Chiari, sindromul Dandy-Walker, stenoză sau atrezie a apeductului.
Sindromul AmoId-Chiari este o anomalie congenitală; în timpul dezvoltării, amigdalele cerebeloase şi segmentul distal al bulbului rahidian hemiază prin gaura occipitală în interiorul canalului vertebral. Poate fi prezent alături de alte anomalii cranio-vertebrale (mai ales ale bazei craniene, cum ar fi platibazia, occipitalizarea atlasului sau impmiunea bazilară) sau alături de diferite forme de spina bifrda. Există trei tipuri de malformaţie AmoId-Chiari: n’pu! l prevede dislocarea amigdalelor cerebeloase în canalul măduvei spinării; tipul 1 se caracterizează prin distensia trunchiului cerebral, protruzia caudală a ventriculului IV şi a vermisului cerebelos, dislocarea bulbului rahidian în canalul vertebral cu rădăcinile nervilor cranieni situate mai caudal decât primele rădăcini spinale;