Bronhopneumonie

Bronhopneumonie

Proces inflamator acut al plămânului, de obicei distribuit în focare multiple şi neregulate, ce afectează mucoasa bronşică, îndeosebi pe cea a ultimelor ramificaţii, în care debutează procesul inflamator de unde se răspândeşte ulterior la alveolele pulmonare. Bronhopneumonia este o boală frecventă mai ales în copilărie şi la vârste avansate şi adesea reprezintă complicaţia unei boli generale. întrucât apare când rezistenţa organismului este slăbită.
Cauze
Germenii direct responsabili pot fi streptococi. stafilococi, pneumococi, bacilul Friedlaender, virusuri, micete, adesea în asociere.

Printre condiţiile ce pot predispune trebuie luate în considerare: staza cronică ce apare în părţile de jos ale plămânului, mai ales la subiecţi care stau în pat de mult timp (bronhopneumom’e hipostatică); aspirarea în arborele bronşic de material infectat, precum alimente, mucus, corpi străini, ca la subiecţi cu dificultate la înghiţire din cauza unei pareze nervoase (bronhopneumonie ab ingestis); prezenţa unor zone pulmonare neventilate, ca la copii sau la subiecţi cu tumori pulmonare ce provoacă ocluzia unei bronhii (bronhopneumonie atelectazică).

Simptome

Foarte variate, depind de vârsta subiectului, de cauza implicată, de extinderea focarelor la plămâni; în multe cazuri, mai ales la vârstnici, simptomele pot fi atât de slabe încât trec neobservate. Boala apare în general gradat (nu brusc, asemenea pneumoniei), cu febră care creşte progresiv până la 38-39°C, cu frisoane, transpiraţie şi tuse, dificultate respiratorie şi expectorare redusă a unor mucozităţi purulente. Auscultarea plămânului în dreptul zonei afectate evidenţiază raluri cu bule mici. Foarte adesea nu există un singur focar inflamator. ci mai multe, în diverse stadii de evoluţie.

Diagnostic

Simptomele descrise de pacient împreună cu diagnosticul imagistic (bazat în esenţă pe radiografia toracelui în două proiecţii) permit punerea unui diagnostic. Pentru a depista agentul declanşator specific se recurge la cercetarea microbiologică a patogenului din probele de material purulent eliminat de pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *